samostalan, a ne sam

Mindspace - priručnik

Ova publikacija je pripremljena uz podršku Evropske unije (EU). Njen sadržaj
je isključiva odgovornost autora i ne odražava nužno stavove EU. Priručnik
je nastao u okviru projekta „Mindspace: Mental Health in Youth Work” kojim
koordinira udruženje građana Inprocess (Srbija), uz podršku partnera na
projektu: Ekvalis (Severna Makedonija), Roter Baum (Nemačka), Centar
Zvezda (Srbija) i Moj Krug (Srbija).

Alternativni MOD - DOM III

Potaknuti nazivom „Treća sreća“ kojim su Krugovci nazvali svoju ovogodišnju Krugolijadu (druženje članova i prijatelja kroz grupno natjecanje u neobičnim igrama) razmišljajte o utjecaju narodnih mudrosti na naša vjerovanja i ponašanja. I već nakon kratkog razmišljanja baš o navedenoj izreci „Treća sreća“ učiniće vam se kako je za čovjeka s ovih prostora ona važan izvor motivacije i utjehe. Kako i ne bi? Nekako se pokazalo nužnim za preživljavanje vjerovati u treće sreće jer se kod nas iz prve dvije rijetko kad nešto uspije ostvariti. 

sAMOSTALAN, A NE SAM

Informator je nastao u sklopu projekta „Da se život i zakon slože:
unapređenje sistema podrške mladima bez roditeljskog staranja u procesu osamostaljivanja“ koji sprovode CEPORA – Centar za pozitivan razvoj dece i omladine, Centar za socijalno-preventivne aktivnosti GRiG i Udruženje mladih „Moj Krug“, a koji je dobio podršku projekta Vlade Švajcarske „Zajedno za aktivno građansko društvo – ACT”, koji sprovode Helvetas Swiss Intercooperation i Građanske inicijative

Alternativni MOD - DOM

Časopis za stručnjake iz alternativne brige jedan je od naših projekata kojim želimo doprineti otvaranju novih mogućnosti za rast i razvoj stručnjaka kroz praktične razmene znanja i iskustava. Tokom godina primietili smo kako su riznice znanja stručnjaka iz ove tri zemlje bogate i šteta bi bila da ostanu zatvorene. Vjerujemo da se znanje kao i ljubav sa deljenjem umnožava.

ALTERNATIVNI MOD - DOM - Broj 2

Časopis za stručnjake iz alternativne brige jedan je od naših projekata kojim želimo doprineti otvaranju novih mogućnosti za rast i razvoj stručnjaka kroz praktične razmene znanja i iskustava. Tokom godina primietili smo kako su riznice znanja stručnjaka iz ove tri zemlje bogate i šteta bi bila da ostanu zatvorene. Vjerujemo da se znanje kao i ljubav sa deljenjem umnožava.

Uvod u vršnjačku edukaciju

Vršnjačka edukacija se nalazi svuda oko nas, možda nismo svesni koliko jer ne razmišljamo o tome svakodnevno. Naše kolege, prijatelji, porodica, svi smo mi jedni drugima na neki način vršnjački edukatori. Bilo da je u pitanju posao, opšte znanje, konkretna tema, edukujemo jedni druge. Upravo iz tih razloga vršnjačka edukacija može imati dobre rezultate, laku i efikasnu primenjivost i dobre ishode. Kroz ovu vrstu edukacije smo opušteniji, slobodniji, osećamo se zaista jednaki, osnaženi da naučimo i podelimo svoje znanje. Vršnjačka edukacija zbog svoje neformalnosti u samom početku otklanja veliki broj barijera. Osim znanja koje se podeli, prednosti vršnjačke edukacije jesu više osnaženih osoba da se bavi istom temom ubuduće i sa novim osobama. Ova brošura se sastoji iz tri različita pogleda na vršnjačku edukaciju, pa tako u nastavku možemo videti kako je doživljavaju profesionalci sa višedecenijskim iskustvom, vršnjački edukatori, kao i edukanti.

ZAJEDNO SMO JAČI

Publikacija „ZAJEDNO SMO JAČI” – program podrške u osamostaljivanju mladih bez roditeljskog staranja“ rezultat je timskog rada četiri organizacije civilnog društva (CEPORA – Centar za pozitivan razvoj dece i omladine, Centar za socijalnopreventivne aktivnosti GRiG, Centar za usmeravanje i postizanje pozitivnih promena MREŽA i Udruženje mladih MOJ KRUG) koje su tokom 2019. godine, u saradnji sa Centrom za zaštitu odojčadi, dece i omladine – Beograd, i uz finansijsku podršku Kinderperspectief i Trag fondacije, sprovele projekat usmeren na koncipiranje participativnog modela podrške mladima bez roditeljskog staranja koji se nalaze u procesu pripreme za samostalan život.

Priručnik za vršnjačke mentore

Priručnik za vršnjačke mentore nastao je u okviru Programa podrške osamostaljivanju mladih iz sistema socijalne zaštite, gde jednu od komponenti podrške predstavlja program vršnjačkog mentorstva. Priručnik je tu da služi kao podsetnik i da da dodatne smernice mentorima koji su uključeni u program. Ovo ne znači da mlade osobe mogu da postanu mentori samim čitanjem priručnika, odnosno da priručnik menja trening koji je obavezni korak pri organizovanju programa vršnjačkog mentorstva. Sam priručnik zapravo prati teme treninga vršnjačkih mentora. 

Vodič za programe vršnjačkog mentorstva

Vodič za programe vršnjačkog mentorstva “Vršnjačka podrška je najbolja podrška” nastao je u okviru projekta “Peer mentors in action: Social inclusion through peer mentoring“, podržanog kroz Erazmus+ program Evropske unije.

Sam vodič namenjen je organizacijama koje u svojoj lokalnoj zajednici žele da pokrenu programe mentorstva sa mladima iz sistema socijalne zaštite, ali i samim omladinskim radnicima i drugim stručnjacima koji žele da se upoznaju sa ovim modelom rada sa mladima.